Hozzávalók:
Piskótatésztához:
- 7 tojássárgája
- 7 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 400 g darált mogyoró
- 400 g finomra reszelt répa
- 100 g búzaliszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 75 g rumban áztatott mazsola
Díszítéshez:
- vaníliás porcukor
- darált pisztácia
- előfőzött bébirépa
A sütéshez vaj.
Elkészítés:
Előkészítjük a mazsolát; sütés előtt 2-3 órával a rummba áztatjuk a mazsolát. Egy 26 cm-es kapcsos sütőformát kivajazunk, megszórjuk darált mogyoróval, félretesszük. A sütőt előmelegítjük: légekeverésesnél 160 fokra, alsó és felső sütésnél 180 fokra.
Összeállítjuk a tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját robotgéppel legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a porcukrot, a citromhéjat és a sót, majd még 2 percig verjük. A mogyorót és a reszelt répát is hozzáadjuk. A sütőporral elkevert lisztet is hozzászitáljuk, majd a mazsolát és a tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát a formába öntjük, elsimítjuk, majd a sütő alsó részében készre sütjük 50-60 perc alatt. 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőpapírral fedett sütőrácsra tesszük. Elrendezzük rajta a répákat, megszórjuk a vaníliáscukorral elkevert porcukrral és a darált pisztáciával. Hagyjuk kihűlni. Ez utóbbi hozzávalókból bevonót is készíthetünk: 1-2 ek vízzel felforraljuk a porcukrot, a citrom felének a levét hozzáadjuk. A répákat elrendezzük, majd a masszával meglocsoljuk és megszórjuk a pisztáciával. Variálhatjuk különböző töltelékekkel is a tésztát. Ez a tészta alaprecept:)
Utolsó kommentek