Hozzávalók (egy kiadós bográcsozáshoz):
- fél kg vöröshagyma
- 1 kg fejtett bab
- 1 közepes méretű füstölt csülök (fél kiló körüli,de ki mennyire szereti)
- só, bors, olaj, 2-3 db babérlevél
- 6-7 ek liszt
- 2-3 ek töröttpaprika (csípőssel is vegyíthetjük)
Előkészítés:
A babot kiválogatjuk és a főzés előtt egy nappal hideg vízbe áztatjuk. A csülköt jól megmossuk, az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat leperzeljük és lekaparjuk. Utána fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi.Kb. 1,5 óráig főzzük.
Elkészítés:
A kihűlt csülköt kockákra vagy tetszőlegesen rusztikus darabokra vagdossuk. A babot lecsepegtetkük és főzés előtt 1-2 percre forró vízbe tesszük, így emészthetőbbé válik.
A hagymát félholdra vágom és megpárolom az olajon. A lisztet ezután rászórjuk, majd ha megpirult, a töröttpaprikát is. A babról leöntjük a vizet, majd a rántásra dobjuk. 2-3- szor átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a felééig érjen kb. Hozzáadjuk a bebérlevelet, lefedjük és 10 percig közepes lángon főzzük. Ezután jön bele a csülök, és 2 dl víz. Megint lefedjük, 10 percig újra főzzük. Ezután megkóstoljuk, és csak ekkor sózunk, mivek a csülök eléggé sós. Hozzáadni mindig lehet, de elvenni nem:)
Ha kiforrta magát és még kell víz, tegyünk hozzá. Én minden ételnél, aminek rántás az alapja, fokozatosan adom hozzá a vizet, elkerülve azt, hogy túl folyós legyen.
Friss fehérkenyérrel és tejföllel mennyei!
Utolsó kommentek