Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg pulykamell filé (csirkéből is lehet)
- 3 ek mustár
- 1 ek flekken fűszerkeverék
- majoranna, só, bors
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél csokor metélőhagyma vagy 2 ek szárított
- 250 g natúr joghurt
- 2-3 ek víz
- 10-15 dkg liszt
- 4 ek olaj
- nagyobb adag olaj a tócsni kisütéséhez
- 1 szép nagy tojás
- 4-5 db nagy burgonya (öreg, nem újburgi)
Elkészítés:
Előző éjszaka bepácolom a csíkokra vágott húst. A vöröshagymát félholdra, a fokhagyma gerezdeket megfelezem. Egy jól zárható edénybe teszem a hússal. Egy másik kis edényben összekeverem a mustárt, az olaj felét, majorannát, sót, borsot, flekken fűszerkeveréket és lezárom. Ezután össze szoktam jól rázni. Keverni is lehet lezárás előtt persze. A hűtőben érlelem másnapig. Egy magasabb falu serpenyőben vagy egy szélesebb edényben az olaj másik felét felhevítem és ráborítom a bepácolt keveréket. Gyakran kevergetve addig pirítom, amíg a hús ki nem fehéredik. Ezután jöhet rá a víz. Fedő alatt 8-10 percig gyakori kevergetés mellett pároljuk. Ha a joghurt folyósabb, akkor csak simán ráöntjük, majd egy evőkanál liszttel meghintjük. Ha tömörebb, akkor előtte a lével és egy evőkanál liszttel vegyítjük, utána adjuk hozzá. 4-5 perc alatt szépen besűrűsödik.
A tócsni: A meghámozott burgonyát lereszeljük a nagyobb lyukú részen. Jól kinyomkodjuk, leöntjük róla ami kijött. Jöhet rá a tojás, a liszt (ebből hagyjunk egy keveset a kezünkhöz!), só, bors, metélőhagyma. Dolgozzuk el, hogy egy kellemesen formázható masszát kapjunk.
Olajat hevítünk, majd lisztezett kézzel korongokat formálunk és kisütjük.
Fokhagymával, gombával, répával, almával is készíthetjük. Sőt, van, amikor zöldborsót teszek bele:)
Utolsó kommentek