Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum
- 50 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag csokoládés pudingpor + ehhez 5 evőkanál cukor és 4 dl tej
Elkészítés:
Legelőször is elkészítjük a pudingot, majd hagyjuk teljesen megdermedni. A 3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő felfut, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, minden másodikba egy kisebb evőkanálnyi pudingot teszünk, majd befedjük az üresekkel és a széleket összedolgozzuk. Ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki. Porcukorral meghinthetjük. /Az alap tésztareceptet a Mindmegettéről vettem, azt alakítottam saját ízlésemre./
Utolsó kommentek