Olasz karácsonyi kenyér. Panettonet majd' kétezer éve sütnek Itáliában, mely eredetileg északról, Milánóból származik, de ebben a formájában legalább 500 éve ismert. A karácsonyi asztalok elengedhetetlen kelléke, mely egy magas, kupolaformájú, bőséges mennyiségű mazsolával és szárított citrusgyümölcsökkel készült, levegős kelttészta. Ahogy az már lenni szokott, eredetére számtalan história létezik. Az első feljegyzések szerint a lombárdoknál Szenteste a családfő egy keresztben bemetszett kenyeret tartott a tűz fölé, amiből letörve minden családtag fogyasztott egy darabot. A maradékot félretették a következő Karácsonyig, így a kenyér a család szimbólumává vált.
Az idők során a panettonét az értékesebb, fehér búzalisztből sütötték (pan del ton, a luxuskenyér), neve akár innen is eredhet.
De a legegyszerűbb történet talán az, miszerint a panettone az egykori, a XV. században élt Ludovico Sforza udvarában egy véletlennek köszönheti születését. Miután egy fontos esemény előtt szénné égett a tervezett sütemény, az egyik, Antonio nevű pékinas hirtelen ötlettől vezérelve készített egy aszalt gyümölcsökből és vajból sült kelttésztát. Végül a herceg a pékinas keresztneve után nevezte el a süteményt, így lett az pan del Toni, panettone.
Egy másik legenda szerint azonban Antonio egy szép leánynak udvarolt, akinek szerelme hevében egy mazsolás kalácsot kreált.
Hozzávalók (4 személyre):
- 60 dkg rozsliszt
- 10 dkg mazsola
- 3,5 deci szójatej
- 20 dkg vaj
- 2 ek méz
- 6 dkg élesztő
- 1 kk koriander, 1 ek reszelt citromhéj, 1 ek reszelt narancshéj, 1 kk só, 1 ek kukoricaolaj
- sütőpapír
- 15 dkg szárított gyümölcs: citrusfélék, vagy bármi,amit szeretünk.
Elkészítés:
Az élesztőt feloljuk 2 dl szójatejben, hozzáadunk15 dkg lisztet és a koriandert., majd összegyúrjuk és lefedve fél órát kelesztjük meleg helyen. A mazsolát közben leforrázzuk. A lisztet, a megmaradt tejet, a szárított gyümölcsöket, a mazsolát, az olajat,a citrom- és narancshéjat, a mézet és a sót összedolgozzuk. Belegyúrunk 14 dekát a vajból, és a hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a tésztát átgyúrjuk, és még egy órán át pihentetjük. Kivajazott kuglófformába tesszük és a tetejét megkenjük olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben, 100 fokon egy órán át sütjük. Húsz perc sütés után befedjük sütőpapírral és ha elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük.
Tip: Gyümölcsökkel és/vagy tejszínhabbal desszertként is tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek