Finom receptek gyűjtőhelye. Saját szerzeményeket és észrevételeket is várok: haspokblog@citromail.hu És remélem, minél többen kipróbáljátok az itt leírt finomságokat.Várom visszajelzéseiteket is.

(A nem saját képek forrása Google,ezek azok,ahol nem találtok csak alapanyag fotókat.)

Címkék

ajvár (2) alma (7) amerikai (1) ananász (1) arab (3) atkins (5) avocado (1) bab (4) bacon (4) baguette (1) banán (8) bárány (2) békacomb (1) bemutatkozó (1) blog (3) bolognai (1) bor (2) borjú (1) brassói (1) burgonya (18) chili (3) chili con carne (2) chips (1) citrom (4) citromos ricotta krémtorta (1) cseresznye (1) csillagtök (1) csirke (15) csirkemell (7) csülök (1) cukkini (2) curry (2) desszert (21) diéta (9) édesség (15) egyéb (1) egyszerű (53) élesztő nélkül (1) eper (4) étcsokoládé (2) étrend (5) fácán (1) fagylalt (2) felfújt (1) fogyi (13) fokhagyma (4) füge (2) galuska (1) garnélarák (2) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (14) görög (1) grill (3) gyors (38) gyros (1) gyümölcs (1) hagyma (7) hal (1) haspók (1) hátszín (1) házias (1) hús (17) húsvét (4) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (3) kacsa (2) kagyló (2) kagylo (1) káposzta (1) karácsony (4) karfiol (1) kávé (2) kaviár (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (3) kínai (4) kiwi (1) koktél (6) kolbász (1) könnyű (43) köret (3) körte (1) krém (1) kukorica (2) kukoricaliszt (1) lazac (1) lecsó (2) lencse (1) lepény (1) leves (16) liba (1) magyar (1) magyaros (5) magyaros máj (1) máj (1) mandula (1) marha (2) mártás (13) medvecukor (3) méhcsípés (1) mexikói (7) méz (2) mozzarella (2) műsorajánló (1) mustár (1) narancs (3) nigella (1) nokedli (2) nyúl (2) olasz (9) oliva (1) olvasói (3) oregano (2) orosz (1) padlizsán (2) paella (2) palacsinta (2) paprika (3) paradicsom (21) paradicsomoshúsgombóc (1) paraj (1) patiszon (1) petrezselyem (2) pita (1) pizza (2) pizzaszósz (1) pizzatészta (3) puding (1) pulyka (8) rák (2) rakott (1) recept (87) répa (3) retro (3) rizs (8) rostélyos (1) sajt (6) sajtkrém (3) saláta (4) salata (1) serpenyős (2) sertés (9) sherry (1) sonka (6) spaghetti (2) spaghettiszósz (2) sült (2) sütemény (4) szakácskönyv (2) szalonna (3) szarvas (3) szarvasgomba (1) székely képoszta (1) személyes (6) szilveszter (1) szójaszósz (2) szósz (4) sztrapacska (1) tejföl (3) tejszín (1) tejszínes (1) tengergyümölcsei (2) teszt (1) tészta (9) tintahal (1) tipp (1) tojás (1) tonhal (1) torta (5) tortilla (6) túró (6) tv (2) uborka (1) újrahasznosítás (2) vad (4) vadhús (2) vásárlás (1) verseny (9) vietnámi (1) vodka (6) zellerzöld (1) zsemle (3) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • mutant: @lazlooo: Tescoban pedig lennie kell elvileg. Remélem,hogy sikerül!:) (2011.12.13. 13:36) Tortilla chips
  • lazlooo: szia,köszönöm mindenképpen meg fogjuk csinálni azóta az a probléma lépett elő,hogy hol is vegyünk ... (2011.12.13. 11:42) Tortilla chips
  • mutant: @lazlooo: Szia(sztok)! Én úgy szoktam, hogy először egy bögrével adok hozzá, majd addig öntögetem ... (2011.12.12. 22:33) Tortilla chips
  • lazlooo: szia nagyon jól hangzik a recept,de kb mennyi vízzel lesz elég jó a tészta? barátnőmmel sütögetünk... (2011.12.10. 14:41) Tortilla chips
  • mutant: @vörös áfonya: @gidabiga: hol látsz műanyag pitát? Mert a bejegyzésben nincsen! Házi sütésű van! (2011.03.18. 12:56) Csak lazán, görögösen...
  • Utolsó 20

Pálinkás jó reggelt!

2010.10.03. 14:50 - mutant

Gyermekkorom legélénkebb emlékei a disznóvágások. Apám pálinkás pohárral a kezében, mi, gyerekek is cseppentettünk az üdítőnkbe néha-néha. Nálunk ezek nagyobb családi eseményeknek számítottak, mint például a Karácsony. De azon kívül, hogy lehúzzuk, ízleljük-e valójában a nedüt?! Használjuk-e a gasztronómia ízkavalkádjában ezt a magyar különlegességet? Sorozatom ehhez ad segítséget.  Első körben 5 pálinkás étel lesz terítéken.

Kecskeméti barackleves hidegen

 

Hozzávalók:

 

- 3 dl rostos baracklé
- 2 dl friss narancslé
- 1 dl tejszín
- 1 csomag hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor
- 30 dkg barack
- citromlé
- fél dl barackpálinka

Elkészítés:

A baracklevet a narancslével öntsük egy levesestálba. Csorgassuk bele a tejszínt , szórjuk bele apránként a pudingport, és habverővel keverjük simára, hűtsjük be.
A barackot vágjuk apró kockákra, locsoljuk meg citromlével és pálinkával, majd azt is tegyük hidegre.
Tálalás elött az ízesített barackot keverjük a levesbe. Csészébe vagy koktélos poharakba merve citromfűlevelekkel díszítve kínáljuk.

 

 

Cseresznyés palacsinta részegen

 

 

Hozzávalók (20 db palacsintához):

- palacsintatészta

- 50 dkg cseresznye

- 1 mokkáskanál õrölt fahéj

- 2-3 ek porcukor 

-2 evõkanál cseresznyepálinka

 

 

 

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük és kimagozzuk. Kissé kinyomkodva a fahéjjal együtt belekeverjük a palacsintatésztába és kicsi palacsintákat sütünk belõle. A kisült tésztát porcukorral megszórjuk, megöntözzük néhány csepp pálinkával és félbehajtva azonnal kínáljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyümölcsös felhők

 

Hozzávalók ( kb. 1 tepsihez):

- 6 dkg vaj

-2 csipet só

- 15 dkg liszt

- 5 tojás

- 50 dkg vegyes gyümölcs

- 6 fehér zselatinlap

- 2 ek málnapálinka

- 50 dkg habtejszín 

- 2 ek cukor

- 1 kiskanál vanília aroma

- 1 tasak habfixáló

- porcukor a beszóráshoz

 

Elkészítés:

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Előmelegítjük a sütőt. Felforralunk 2,5 dl vizet a sóval és vajjal. A lisztet beleszórjuk, és addig keverjük, amíg a massza összeáll, és elválik a lábas aljától. Levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
A tésztát a tepsibe simítjuk, benedvesítjük, és 10-12 percig sütjük. (Közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.) A kisült tortalapot kivesszük, és kihűtjük. A tésztalapot három 8x40 centis csíkra vágjuk. A tésztamaradékot szétmorzsoljuk.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 3 evőkanálnyi gyümölcslevet a málnapálinkával felforrósítunk, és feloldjuk benne a zselatint. A gyümölcsökhöz keverjük, behűtjük.
A tejszínből a cukorral, a vaníliával és a habfixálóval kemény habot verünk. 2 tésztacsíkot megkenünk a gyümölcskeverékkel és a tejszínhabbal, és egymásra tesszük őket. A harmadik csíkot 4 cm vastag szeletekre vágjuk és a tortára tesszük. Az oldalait bekenjük tejszínhabbal, rátapasztjuk a tésztamorzsát és a tetejét megszórjuk porcukorral.

 

Bajor csokis körtetorta:

 

 

Hozzávalók:

- 2 hámozott, kockára vágott körte
- 2 dl fahéjas cukorszirup
- fél vaniliarúd
- 5 zselatinlap
- 3 dl tej
- 4 tojássárgája
- 7,5 dkg cukor
- 1,5 kávéskanál vaníliaaroma
- 1,5 dl körtepálinka
- 1 vékony piskótalap
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál kakaó
- csokoládéreszelék

Elkészítés:

Vastag falú lábasban a cukorszirupban, a kettévágott vaníliarúddal együtt, 10 percig főzzük a körtéket. A levükben hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe tesszük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassanként hozzáöntjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A kinyomkodott zselatint a krémhez keverjük, majd a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, közben időnként megkeverjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a krém kihűlt, beletesszük a körtéket, az alkoholt, majd jól beleforgatjuk a tejszínt is. A krémet olajjal kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, majd a piskótával betakarjuk. Hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd az olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. A csokit langyosra hűtjük, majd a krémre öntjük úgy, hogy mindenütt jól befedje. Tálalásig hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk.

 

Sajtfondü:

 

 

Hozzávalók:

- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 30 dkg durvára reszelt ementáli sajt
- 3-3 1/2 dl félszáraz fehérbor
- ízlés szerint só és törött fekete bors
- 2 cl cseresznyepálinka
- 1 teáskanál búza- vagy burgonyakeményítõ

Elkészítés:

Vastag fenekű, magasabb falú serpenyõ belsõ oldalát alaposan bedörzsöljük a megtisztított fokhagymával, majd beleszórjuk a reszelt sajtot. Ráöntjük a bort. Folyamatosan kevergetve, kis lángon felolvasztjuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A cseresznyepálinkában simára keverjük a keményítõt, és beleöntjük a lassan rotyogó sajtba, közben gyorsan és folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. A tûzrõl levéve áttesszük egy elektromos melegítõlapra vagy spirituszláng fölé. Már nem szabad erõsen forrnia, elég, ha csak a forráspontot éri el.
Hosszú fondüvillájára ki-ki kenyérkockákat, főtt húst, stb... szúr, és a meleg, folyékony sajtba mártogatja.