Finom receptek gyűjtőhelye. Saját szerzeményeket és észrevételeket is várok: haspokblog@citromail.hu És remélem, minél többen kipróbáljátok az itt leírt finomságokat.Várom visszajelzéseiteket is.

(A nem saját képek forrása Google,ezek azok,ahol nem találtok csak alapanyag fotókat.)

Címkék

ajvár (2) alma (7) amerikai (1) ananász (1) arab (3) atkins (5) avocado (1) bab (4) bacon (4) baguette (1) banán (8) bárány (2) békacomb (1) bemutatkozó (1) blog (3) bolognai (1) bor (2) borjú (1) brassói (1) burgonya (18) chili (3) chili con carne (2) chips (1) citrom (4) citromos ricotta krémtorta (1) cseresznye (1) csillagtök (1) csirke (15) csirkemell (7) csülök (1) cukkini (2) curry (2) desszert (21) diéta (9) édesség (15) egyéb (1) egyszerű (53) élesztő nélkül (1) eper (4) étcsokoládé (2) étrend (5) fácán (1) fagylalt (2) felfújt (1) fogyi (13) fokhagyma (4) füge (2) galuska (1) garnélarák (2) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (14) görög (1) grill (3) gyors (38) gyros (1) gyümölcs (1) hagyma (7) hal (1) haspók (1) hátszín (1) házias (1) hús (17) húsvét (4) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (3) kacsa (2) kagyló (2) kagylo (1) káposzta (1) karácsony (4) karfiol (1) kávé (2) kaviár (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (3) kínai (4) kiwi (1) koktél (6) kolbász (1) könnyű (43) köret (3) körte (1) krém (1) kukorica (2) kukoricaliszt (1) lazac (1) lecsó (2) lencse (1) lepény (1) leves (16) liba (1) magyar (1) magyaros (5) magyaros máj (1) máj (1) mandula (1) marha (2) mártás (13) medvecukor (3) méhcsípés (1) mexikói (7) méz (2) mozzarella (2) műsorajánló (1) mustár (1) narancs (3) nigella (1) nokedli (2) nyúl (2) olasz (9) oliva (1) olvasói (3) oregano (2) orosz (1) padlizsán (2) paella (2) palacsinta (2) paprika (3) paradicsom (21) paradicsomoshúsgombóc (1) paraj (1) patiszon (1) petrezselyem (2) pita (1) pizza (2) pizzaszósz (1) pizzatészta (3) puding (1) pulyka (8) rák (2) rakott (1) recept (87) répa (3) retro (3) rizs (8) rostélyos (1) sajt (6) sajtkrém (3) saláta (4) salata (1) serpenyős (2) sertés (9) sherry (1) sonka (6) spaghetti (2) spaghettiszósz (2) sült (2) sütemény (4) szakácskönyv (2) szalonna (3) szarvas (3) szarvasgomba (1) székely képoszta (1) személyes (6) szilveszter (1) szójaszósz (2) szósz (4) sztrapacska (1) tejföl (3) tejszín (1) tejszínes (1) tengergyümölcsei (2) teszt (1) tészta (9) tintahal (1) tipp (1) tojás (1) tonhal (1) torta (5) tortilla (6) túró (6) tv (2) uborka (1) újrahasznosítás (2) vad (4) vadhús (2) vásárlás (1) verseny (9) vietnámi (1) vodka (6) zellerzöld (1) zsemle (3) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • mutant: @lazlooo: Tescoban pedig lennie kell elvileg. Remélem,hogy sikerül!:) (2011.12.13. 13:36) Tortilla chips
  • lazlooo: szia,köszönöm mindenképpen meg fogjuk csinálni azóta az a probléma lépett elő,hogy hol is vegyünk ... (2011.12.13. 11:42) Tortilla chips
  • mutant: @lazlooo: Szia(sztok)! Én úgy szoktam, hogy először egy bögrével adok hozzá, majd addig öntögetem ... (2011.12.12. 22:33) Tortilla chips
  • lazlooo: szia nagyon jól hangzik a recept,de kb mennyi vízzel lesz elég jó a tészta? barátnőmmel sütögetünk... (2011.12.10. 14:41) Tortilla chips
  • mutant: @vörös áfonya: @gidabiga: hol látsz műanyag pitát? Mert a bejegyzésben nincsen! Házi sütésű van! (2011.03.18. 12:56) Csak lazán, görögösen...
  • Utolsó 20

A Menü

2010.12.31. 06:00 - mutant

Címkék: alma burgonya leves kávé karácsony kacsa recept hagyma fokhagyma sütemény desszert egyszerű

Ez a Karácsony is elmúlt. Jobban mondva elrepült. Az események gyorsan pörögtek, de ma végre akadt egy kis szabadidőm, így megmutatom, én miket készítettem. Némelyikről van kép is. Remélem, valaki kedvet kap hozzájuk, és jövőre elkészíti valamelyiket.

Tejszínes zellerkrémleves

 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 nagy fej zellergumó
  • 1 közepes fej burgonya
  • só, bors, vegeta
  • 2 db leveskocka (hús-, erő-, zöldségleves, amelyik szimpatikusabb)
  • 0,5- 1 dl főzőtejszín

 

Elkészítés:

A zellert megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. A burgonyát szintén, de nagyobb kockákra, mivel hamarabb megfő, mint a gumó. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és közepes lángon fedő alatt főzzük. Amikor felforrt, levesszük a fedőt és beledobjuk a leveskockákat. Tovább főzzük. Nekem, mivel elég puha volt a zeller, kb 30-35 perc alatt főtt meg. Ezután a főzőlé 1/3-át leöntjük. Bár van ismerősöm, aki hígabban szereti, így teljesen rajtahagyja, és csak pár csepp tejszínt tesz bele. Valaki liszttel sűríti, én ehelyett teszem bele a burgonyát. Nos, nekiesünk a botmixerrel, majd belekeverjük a tejszínt és kóstolunk. Ha kell, teszünk bele sót, borsot és vegetát. Pirított baconnel vagy pirított kenyérkockával tálaljuk. Én most nem tettem bele egyiket sem, mert utána jött csak a finomság:)

Töltött kacsa tejszínes-almás-sajtos burgonyapürével

 

 

Hozzávalók (2 kilós kacsához):

  • 1 db pecsenyekacsa ( én 2 kiló körülit vettem)
  • Házi Arany szárnyas fűszerkeverék
  • bors, majoranna
  • 4-6 szelet kenyér(toastból biztosan kell a 6) vagy 3 db zsemle
  • máj (nekem benne voltak a zsigerek, de sertés- vagy csirkemáj is jó)
  • 1 db leveskocka
  • 2 db gomba
  • 1 db tojás
  • kacsazsír vagy étolaj ( a múltkori töpi sütésből van egy csomó kacsazsírom:)
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 dl víz
  • 2 kg burgonya
  • 15 dkg trapista vagy eidami sajt
  • 1 nagy alma (édesebb fajta)
  • 0,5 dl tejszín

Elkészítés:

A kacsa

Előző este szárazra töröltem a hápit, majd a szárnyas fűszerkeverék felét és 1 ek majorannát a kiolvasztott zsírban vagy az olajban elkeverjük. Ezzel kivül-belül bedörzsöljük a dögöt.  Egy magas falú tepsibe szintén zsiradékot teszek, bele a kacsa és alufóliával befedem a tetejét. Egész éjszakára hűtőbe teszem.

A töltelék

Másnap reggel elkészítem a tölteléket. Először is felteszem főni a vizet. A vöröshagymát megtisztítom és ha nagy, akkor 6 cikkre, ha kisebb, akkor 4 cikkre vágom. Az aprítóban eldolgozom. Ezután jön bele a tisztított fokhagyma, majd a máj és a fűszerek: szárnyasból 1 kk, egy csipet majoranna, bors. A gombát 4 darabba vágjuk, majd lepirítjuk, végül ezt is az aprítóba tesszük, de nem vágjuk annyira kicsire vele. Amikor felforr a víz, beletesszük a leveskockát és hagyjuk kihűlni. Beletesszük a kenyeret/zsemlét és jól kinyomkodjuk. Ha sok a lé, akkor kiöntjük. Ezután összedolgozzuk az aprítóban lévő keverékkel és a tojással (mivel tojás allergiám van, én ezt kihagytam, kevesebb vízzel csinálom).  Ha szükséges, vízzel még lazíthatjuk, zsemlemorzsával pedig keményebbé gyúrhatjuk. Betöltjük a kacsába és mehet is az egész a sütőbe mellével lefelé. Hároszor átforgattam sütés közben, mert elég rozoga masinánk van:) Közben locsoljuk a zsírjával és szép pirsra sütjük olyan 200 fokon. Természetesen melegítsük elő a sütőt:) Kb. 1 óra kell neki. Az első fél órában legyen rajta az alufólia, majd anélkül süssük ropogósra.

A püré

A burgonyát és az almát megtisztítjuk, majd felkockázzuk. Feltesszük vízzel főni. Amikor felforrt teszünk bele kb 1 ek vegetát. Ha puhára főtt a burgonya is, akkor a főzőlének kb az 1/3-át hagyjuk meg és krumplitörővel összetörjük (vagy botmixerrel eldolgozzuk). Borsot, reszelt sajtot és tejszínt dolgoztam bele.

 

 

Gesztenyetorta

 

Ezt befaltuk, mire észbe kaptam, nem tudtam róla képet készíteni:D

Hozzávalók (28 cm-es tortaformába):

Tésztához:

  • 300 g daráltkeksz
  • 100 g kakaópor
  • 2 ek porcukor
  • 1 kk rumaroma vagy rum
  • 1 ek kávé
  • 250 g vaj

Krémhez:

  • 500 ml Hulala tejszín
  • 500 g gesztenyemassza
  • tejszínhab
  • rumaroma vagy rum ízlés szerint
  • étcsoki

Elkészítés:

A tésztához megolvasztjuk a vajat, egy csipettel kivajazzuk a tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra. A hozzávalókat eldolgozzuk: legelőször a szárazakat, majd a nedveseket. Ha puha lenne, akkor még tegyünk hozzá kekszdarát, ha kemény, akkor meg kávéval vagy vajjal lazíthatjuk. A formában elegyengetjük az összeállított tésztát és betesszük sülni. 20-25 perc alatt készre sül. Egy fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megsült-e már. Félretesszük, hogy kihűljön.

A Hulala habot felverjük, külön a gesztenyemasszát is felverjük egy kevés rummal vagy aromával. A kettőt összedolgozzuk, majd a kihűlt tésztára tesszük, végül 1 órát hagyjuk hűlni a hűtőben. Tálaláskor tejszínhabbal és reszelt étcsokival díszítjük.Én vettem rá még egy cuki fenyőfamarcipánt is.