Finom receptek gyűjtőhelye. Saját szerzeményeket és észrevételeket is várok: haspokblog@citromail.hu És remélem, minél többen kipróbáljátok az itt leírt finomságokat.Várom visszajelzéseiteket is.

(A nem saját képek forrása Google,ezek azok,ahol nem találtok csak alapanyag fotókat.)

Címkék

ajvár (2) alma (7) amerikai (1) ananász (1) arab (3) atkins (5) avocado (1) bab (4) bacon (4) baguette (1) banán (8) bárány (2) békacomb (1) bemutatkozó (1) blog (3) bolognai (1) bor (2) borjú (1) brassói (1) burgonya (18) chili (3) chili con carne (2) chips (1) citrom (4) citromos ricotta krémtorta (1) cseresznye (1) csillagtök (1) csirke (15) csirkemell (7) csülök (1) cukkini (2) curry (2) desszert (21) diéta (9) édesség (15) egyéb (1) egyszerű (53) élesztő nélkül (1) eper (4) étcsokoládé (2) étrend (5) fácán (1) fagylalt (2) felfújt (1) fogyi (13) fokhagyma (4) füge (2) galuska (1) garnélarák (2) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (14) görög (1) grill (3) gyors (38) gyros (1) gyümölcs (1) hagyma (7) hal (1) haspók (1) hátszín (1) házias (1) hús (17) húsvét (4) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (3) kacsa (2) kagyló (2) kagylo (1) káposzta (1) karácsony (4) karfiol (1) kávé (2) kaviár (1) kelkáposzta (1) kelttészta (1) kenyér (3) kínai (4) kiwi (1) koktél (6) kolbász (1) könnyű (43) köret (3) körte (1) krém (1) kukorica (2) kukoricaliszt (1) lazac (1) lecsó (2) lencse (1) lepény (1) leves (16) liba (1) magyar (1) magyaros (5) magyaros máj (1) máj (1) mandula (1) marha (2) mártás (13) medvecukor (3) méhcsípés (1) mexikói (7) méz (2) mozzarella (2) műsorajánló (1) mustár (1) narancs (3) nigella (1) nokedli (2) nyúl (2) olasz (9) oliva (1) olvasói (3) oregano (2) orosz (1) padlizsán (2) paella (2) palacsinta (2) paprika (3) paradicsom (21) paradicsomoshúsgombóc (1) paraj (1) patiszon (1) petrezselyem (2) pita (1) pizza (2) pizzaszósz (1) pizzatészta (3) puding (1) pulyka (8) rák (2) rakott (1) recept (87) répa (3) retro (3) rizs (8) rostélyos (1) sajt (6) sajtkrém (3) saláta (4) salata (1) serpenyős (2) sertés (9) sherry (1) sonka (6) spaghetti (2) spaghettiszósz (2) sült (2) sütemény (4) szakácskönyv (2) szalonna (3) szarvas (3) szarvasgomba (1) székely képoszta (1) személyes (6) szilveszter (1) szójaszósz (2) szósz (4) sztrapacska (1) tejföl (3) tejszín (1) tejszínes (1) tengergyümölcsei (2) teszt (1) tészta (9) tintahal (1) tipp (1) tojás (1) tonhal (1) torta (5) tortilla (6) túró (6) tv (2) uborka (1) újrahasznosítás (2) vad (4) vadhús (2) vásárlás (1) verseny (9) vietnámi (1) vodka (6) zellerzöld (1) zsemle (3) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • mutant: @lazlooo: Tescoban pedig lennie kell elvileg. Remélem,hogy sikerül!:) (2011.12.13. 13:36) Tortilla chips
  • lazlooo: szia,köszönöm mindenképpen meg fogjuk csinálni azóta az a probléma lépett elő,hogy hol is vegyünk ... (2011.12.13. 11:42) Tortilla chips
  • mutant: @lazlooo: Szia(sztok)! Én úgy szoktam, hogy először egy bögrével adok hozzá, majd addig öntögetem ... (2011.12.12. 22:33) Tortilla chips
  • lazlooo: szia nagyon jól hangzik a recept,de kb mennyi vízzel lesz elég jó a tészta? barátnőmmel sütögetünk... (2011.12.10. 14:41) Tortilla chips
  • mutant: @vörös áfonya: @gidabiga: hol látsz műanyag pitát? Mert a bejegyzésben nincsen! Házi sütésű van! (2011.03.18. 12:56) Csak lazán, görögösen...
  • Utolsó 20

Koviubi

2011.06.22. 12:15 - mutant

Címkék: könnyű recept uborka egyszerű házias

Van, aki a kicsit szereti, van, aki a nagyot. De egyvalamiben megegyezhetünk: jó savanyú és fokhagymás legyen. Gyerekkoromban volt, hogy mást nem is ettem egész nap. Naponta meglestem az üveget, hogy jó-e már, mert nem bírtam magammal. Szerettem, ahogy körüllengett mindent a pikáns és savanyú illat.

Hozzávalók (5 literes üveghez):

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 ek só
  • 2 szelet kenyér, ami akár rozsos vagy teljes kiőrlésű is lehet, esetleg zsömle/kifli, csak friss legyen
  • víz
  • aki szereti, az zöld fűszert is tehet bele: leggyakrabban kapor, de finom csomborral is például. Én most csak fokhagymát tettem bele.

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan mossuk át, majd egy tál vízben tegyük el kiázni. Fél óra múlva öntsük le a vizet és dörzsöljük át. Ezt még kétszer érdemes megcsinálni, hogy biztosan tiszta legyen az ubi. Ez nagyon fontos, illetve az üveg is nagyon-nagyon legyen tiszta, különben megbuggyanhat a folyamat során. Egy lábosban forraljunk fel kb 3 liter vizet. Nem mértem, az az igazság. Ami felesleges volt, azt kiöntöttem. Szóval forraljuk fel, bugyogjon. Majd hagyjuk lehűlni 40-50 fok közöttire. Az uborkákat ezalatt tegyük az üvegbe. Kétszer keresztbe is vághatjuk a közepéig, így amikor elkészül, cikkekre tudjuk szedni. Szóval az uborka fele az üvegben, akkor 2 gerezd fokhagymát vágjunk félbe, majd tegyük rá. Ezután ismételjük meg (ide jöhet a még a kenyér előtt a zöld fűszer), végül tegyük rá a kenyeret. Annyira öntsük fel a vízzel, hogy a kenyér egy része kilógjon. Zárjuk le, tegyük napos helyre és 3-4 nap múlva élvezhetjük is a finom ízeket. A levét szűrjük le és azzal tároljuk.

Tipp: Láttam már olyat, aki a dinnyét is kovászolta. Persze a kicsiket. Valamint néha egy macskapöcs paprikát félbe vágok és azzal teszem el. Jó kovászolást mindenkinek!