Van, aki a kicsit szereti, van, aki a nagyot. De egyvalamiben megegyezhetünk: jó savanyú és fokhagymás legyen. Gyerekkoromban volt, hogy mást nem is ettem egész nap. Naponta meglestem az üveget, hogy jó-e már, mert nem bírtam magammal. Szerettem, ahogy körüllengett mindent a pikáns és savanyú illat.
Hozzávalók (5 literes üveghez):
- 2 kg kovászolni való uborka
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3 ek só
- 2 szelet kenyér, ami akár rozsos vagy teljes kiőrlésű is lehet, esetleg zsömle/kifli, csak friss legyen
- víz
- aki szereti, az zöld fűszert is tehet bele: leggyakrabban kapor, de finom csomborral is például. Én most csak fokhagymát tettem bele.
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan mossuk át, majd egy tál vízben tegyük el kiázni. Fél óra múlva öntsük le a vizet és dörzsöljük át. Ezt még kétszer érdemes megcsinálni, hogy biztosan tiszta legyen az ubi. Ez nagyon fontos, illetve az üveg is nagyon-nagyon legyen tiszta, különben megbuggyanhat a folyamat során. Egy lábosban forraljunk fel kb 3 liter vizet. Nem mértem, az az igazság. Ami felesleges volt, azt kiöntöttem. Szóval forraljuk fel, bugyogjon. Majd hagyjuk lehűlni 40-50 fok közöttire. Az uborkákat ezalatt tegyük az üvegbe. Kétszer keresztbe is vághatjuk a közepéig, így amikor elkészül, cikkekre tudjuk szedni. Szóval az uborka fele az üvegben, akkor 2 gerezd fokhagymát vágjunk félbe, majd tegyük rá. Ezután ismételjük meg (ide jöhet a még a kenyér előtt a zöld fűszer), végül tegyük rá a kenyeret. Annyira öntsük fel a vízzel, hogy a kenyér egy része kilógjon. Zárjuk le, tegyük napos helyre és 3-4 nap múlva élvezhetjük is a finom ízeket. A levét szűrjük le és azzal tároljuk.
Tipp: Láttam már olyat, aki a dinnyét is kovászolta. Persze a kicsiket. Valamint néha egy macskapöcs paprikát félbe vágok és azzal teszem el. Jó kovászolást mindenkinek!
Utolsó kommentek