Valamiért a kolbászról mindenkinek egy zsírtól csöpögő, tekergőző piros nyúlvány jut eszébe, amit mustárba kell tunkolni és házi kenyeret kell harapni hozzá. Természetesen, így is nagyon finom. Próbáljunk ki egy egészségesebb változatot.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg csirkemell filé
- só, bors, kakukkfű
- 1 dl csirkehús alaplé (kockából is jó)
- 3 ek olívaolaj (persze a napraforgó is jó)
- 1 ek vaj
- 1 db tojás
- boltban kapható, tölthető bél
- 1 fej vöröshagyma (nem kötelező,elhagyhatjuk)
A körethez:
- 40 dkg sárga burgonya
- só, bors, kakukkfű,
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 20 dkg reszelt sajt
- vaj
Elkészítés:
Ha teszünk bele vöröshagymát, akkor azt felaprítjuk, majd a vajon megpároljuk. A csirkemellet felcsíkozzunk, majd a felhevített vajra dobjuk. Amikor kifehéredett, felöntjük alaplével és megfűszerezzük. Fedő alatt megpároljuk, majd félrehúzzuk, hogy hűljön. A sütőt melegítsük elő 120 fokra (közepesre). A burgonyákat alaposan megmossuk, felkarikázzuk, majd a kivajazott magas falú tepsibe helyezzük egymásra rétegelve. A tejszínben elkeverjük a fűszereket, belereszeljük a fokhagymát, a burgonyára öntjük, majd meghintjük reszelt sajttal. Kb. 45-50perc alatt sül készre.
A kész csirkemellet aprítógépben turmixoljuk össze, adjuk hozzá a tojást. A belet fújjuk ki, hogy nem lyukas-e. Ha van otthon habzsákunk, akkor abba töltsük bele. Ha nincs, készítsünk magunk. A sütőpapírból vágjunk kör alakú részt, majd hajtsuk félbe és a közepébe vágjunk egy 1-2 centis félkört. Én csak paraszthabzsáknak hívom:D
A bél egyik végére kössünk egy csomót. Igen, magából a bélből. Finnyásak madzaggal is elköthetik:D Ezután nyomjunk bele 1-2 evőkanálnyit, csavarjuk meg a belet, majd a csavarás fölé ismét töltsünk...ezt folytassuk addig, míg annyi marad a bélből, hogy újabb csomót tudjunk belőle kötni. Amolyan Tom & Jerry mesébe illő kolbit kapunk. természetesen csavarás nélkül is elkészíthetjük. Előnye, hogy szinte már teljesen kész van, így akár egy serpenyőben is készre süthetjük az olívaolajon. Persze ügyeljünk, hogy ne szakadjon ki. Sütőben 120 fokon 5-7 perc alatt készre sül.
Készíthetjük más fűszerezéssel is, kakukkfű helyett bazsalikomot is tehetünk bele. Illetve kisebb kolbászkákat is tölthetünk. A tejszínes burgonyát kínáljuk mellé.
Utolsó kommentek