Amikor az ember többre vágyik a tört- és sültkrumplinál:)
Illatos burgonya:
Hozzávalók:
- újburgonya
- olaj (legjobb az olivaolaj)
- só, bors, kakukkfű, bazsalikom
Elkészítés:
A burgonyát alaposan, dörzsölgetve megmossuk. A héjja maradjon! Egy tepsit kiolajozunk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A burgánykat félbevágva a tepsibe helyezzük. Egy edünyben olajjal elkeverjük a fűszereket, majd meglocsoljuk vele a burgonyákat és készre sütjük őket. Előnye, hogy ameddig sül, mi kényelmesen el tudjuk készíteni a húst:)
Juhtúrós nokedli
Hozzávalók:
- liszt
- tojás
-víz
- tejföl
- juhtúró
- só, bors, olaj
Elkészítés:
első variáció: A nokedli tésztájába belekeverjük a juhtúrót, majd sós-olajos vízbe szaggatva kifőzzük. Tálalás előtt elkeverjük a tejföllel.
második variáció: Hagyományosan elkészítjük a nokedlit, majd a juhtúróval elkevert tefjölbe forgatjuk.
Pörköltekhez ajánlom. De van, aki a naturhúsokhoz is kedveli:)
Tejes-fokhagymást törtburgonya:
Hozzávalók:
- 1 l tej (kb 2 kg burgonyához)
- egy kk cukor
- ízlés szerinti fokhagyma mennyiség
- só, bors
- burgonya
Elkészítés:
A tejet elkeverjük a cukorral. A megtisztított és kockára vágott burgonyát beletesszük, majd sózzunk, borsozzuk és belenyomjuk a gokhagymagerezdeket (természetesen fokhagymanyomóval:). Amikor készre főtt egy tálba leszűrjük a levét és törés közben adagoljuk a burgonyához, ameddig megfelelő állagot nem kapunk.
A hasábburgonyát is feldobhatjuk különböző fűszerekkel, ha rögtön a kisülés után megszórjuk. Az általam használt fűszerek: oregano, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű.
Illetve halhoz ajánlom a fokhagymás-citromos burgonyát:
Hozzávalók:
- fokhagyma
- 1 citrom leve
- burgonya
- vaj
- só, bors
Ekészítés:
A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágva puhára főzzük sós vízban. A vajat habzásig hevítjük, majd az apróravágott fokhagymát és a leszűrt burgonyát is rádobjuk. 2-3 percig pirítjuk, majd a citrom levéből adunk hozzá ízlés szerint.
Utolsó kommentek