Hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyem
- 2 citrom
- 3 tojás
- 4 vékony szelet pulykamell
- 2 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg margarin
- 5 evőkanál húsalaplé
- só, fehérbors
Elkészítés: Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra. A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét oldalukat 2-2 percig süssük, amíg már kissé megpirultak és a belsejük sem rózsaszín már. Szedjük ki, tegyük félre. Öntsük az alaplét a pecsenyeléhez a serpenyőbe, forrósítsuk fel, kevergessük, majd adjuk hozzá a citromlé kb. felét, a maradék margarint és a petrezselymet. Alacsony hőfokon a hússzeleteket a pecsenyelével együtt a serpenyőben még egyszer felforrósítjuk. Fűszerezzük, ízlés szerint még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Vegyük ki a hússzeleteket, tegyük tányérra, öntsük le a pecsenyelével, díszítsük citromszeletekkel. Vegyes zöldsalátával kiváló vacsora, ebédre pedig burgonyapürével ajánlom. Tápérték egy adagban: 0,5 g szénhidrát,
31 g fehérje,
17 g zsír (telítetlen zsírsav),
Vitaminok: A,B,E
A pulyka proteinben gazdag húsféle, segíti a szervezet fehérjepótlását. Mivel zsírszegény, így akár fogyókúrázóknak is meleg szívvel ajánlható, s a koleszterinszintet is kordában tarthatjuk, ha a bőre nélkül készítjük el. Az olívaolaj telítetlen zsírsav-tartalma miatt kedvező hatással van a szív- és érrendszerre. A petrezselyemlevél természetes antibiotikus hatású és gyulladáscsökkentő.
Utolsó kommentek