Ez az étel számomra a kedvenceim összessége: gomba,csirke,tejföl...és persze csípősen:) Pénteken hát megcsináltam a sajátverziós bakonyi csirkecombomat. Teljes siker volt itthon. Természetesen nokedlivel és ecetes fejessalátával:)
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db egész csirkecomb
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 40 dkg champignon gomba
- 1 ek napraforgó étolaj
- 2 ek olivaolaj
- 2-3 ek teljeskiőrlésű liszt
- 1 kk őrőlt édesnemes paprika
- 15-20 dkg húsos szalonna
- 2-3 kk erős paprikakrém (Erős Pista, Ajvár, Csípős pirosarany...)
- 1 doboz tejföl
- só, bors, vegeta, fokhagymapor
- 3 dl víz
Elkészítés:
A combokat átnézzük, ha kell utánatisztítunk, megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy magasabbfalú tepsit kiolajozunk az étolajjal, majd beletesszük a combokat. Az olivaolajat elkeverjük sóval és borssal, majd egy ecsettel jól bekenjük a combokat. Így finom ropogósra sül a bőre. 200 fokos hőlégkeveréses sűtöben kb 45 perc alatt szép pirosra sütjük. A hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. Nem kell finomravégni, ha jó hagymás, úgy a jó.:) A szalonnát szintén felkockázzuk, majd lepirítjuk. Amikor szépen lesült, hozzáadjuk a hagymát. Amíg pirul felszeleteljük a gombát. A hagymához adjuk a töröttpaprikát, és azt is lepirítjuk. Ezután a gomba következik, amire ha félig megpirult, ráöntjük a 3 dl vizet. Megfűszerezzük: sóval, borssal, fokhagymaporral, vegetával ízlés szerint. Fedő alatt felforraljuk. Addig a combokat meglocsoljuk a levükkel, ami a tepsiben keletkezett. Egy edényben elkeverjük a lisztet a tejföllel és a csípőspaprikakrémmel, majd a gombapörkölt levéből merve egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Ezután hozzáadjuk a pörkölthöz. Kb. 3-4 percig forraljuk, és szépen be fog sűrűsödni. Innentől kétféleképpen lehet folytatni:
1. A ragut a combokraöntve még 10-15 percig sütjük. Így a hús inkább megpárolódik, puhább lesz.
2. Az elkészült combot és a ragut külön tesszük ki az asztalra, így a comb bőre ropogós marad.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek