Az alábbi receptet a bátyám küldte. Nagyon gusztinak néz ki, érdemes kipróbálni!
" Azért írom így, mert van egy tojásos kolbászos, szalonnás változat is és azt is töltött zsemlének hívjuk...., de ez túrós és édes."
Hozzávalók:
- 6 zsemle
- 0,5kg túró
- 8dkg cukor
- 5dkg mazsola
- 2 cs vanillin cukor
- két kanál tejföl,
- 2db tojás
- reszelt citrom/narancshéj
- kb 1,5dl tej
Elkészítés:
A zsemlék tetejét kb. 2/3-nál levágjuk és kézzel elnyomkodjuk a belét (más azt szokta mondani, hogy kikaparjuk, de a mai zsemlékből nincs mit kikaparni). Egy jénaiba kb (25x40-es) sütőpapírt rakunk. Ez fontos, mert a végén tejet öntük a zsemlékre majd és a zsemlék lába a tejbe áll, ami csúnyán odaégne, ha nem a sütőpapír fogná fel... :S
Elkészítjük a tölteléket A fenti anyagokat a zsemlén és a tejen kívül összekeverjük és a zsemlékbe töltjük. (kicsit híg, de nem kell megijedni! A "kupakjukat" kifordítva a tetejére tesszük és egy kevés tölteléket ráteszünk. Mehet is a sütőbe 170-180°C-on, de ne légkeverősön, mert kiszárad!!! Úgy 35-40perc kell neki, mire pirul és a túró kicsit kidagad..., na ekkor fogjuk a 1,5dl tejet és édesre cukrozzuk, majd a tetejüket meglocsoljuk. nem kell aggódni, ha leszelad az aljukra, mert ahogy lógatják a lábukat a cukros tejbe, az felszívódik és megpuhítja a pirult páncélt is. A nyakon öntés után még kb. 5-7percig sütjük tovább, ki mennyire sötéten szereti... éééés kész is! Mi hidegen esszük ezért ma megcsináltam a holnapi ebédre"
Utolsó kommentek