Kicsit zsíros, kicsit savanyú, de a miénk!:) A székelykáposztának semmi köze nincs ehhez a népcsoporthoz. Igazából Székely József (1825-1895) író, költő után kapta ezt az elnevezést. Rexa Dezső (kultúrtörténész) először nyomozta ki és írta le az igaz történetet: "Székely Jóska egyszer összeállott az Arany Sas gazdájával. Elmondta, hogy kigondolt valami jót: a paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta valami felségesen nagyszerű lehetne! A gazda maga is jó szakács és qourmet, házisapkás fejével ráütött és azt mondta: Holnap!"
Így történt, hogy másnap az egész vendégsereg a "feltalálóról" elnevezett Székely-káposztát ette. Mindenkinek ízlett, mindenki remeknek találta és el is vitték haza a receptjét – így lett az ország egyik kedvence. (Azonos a szakácskönyvekben legtöbbször Székely-gulyásnak nevezett étellel.)
Természetesen sajátváltozat az alább leírt recept.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka vagy comb, de ezek keveréke is igen ízletessé teheti az ételt
- 2 nagy fej hagyma
- 1 ek olaj
- 20 dkg füstölt húsosszalonna
- 1 kg szálas savanyúkáposzta
- só, bors, őrőltpaprika, őrőlt kömény, erőspaprikakrém
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 nagy doboz tejföl
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és a szalonnával együtt kockára vágjuk. Az olajon lesütjük a szalonnát, majd a hagymát hozzáadjuk és megpároljuk. Ezután a húst pirítjuk le velük, majd megszórjuk töröttpaprikával és amikor megpirult felöntjük vízzel és amikor forr hozzáadjuk a paprikakrémet és a lecsöpögtetett káposztát. Ízesítjük, maajd hozzáadjuk a bort és fedő alatt 10 percig pároljuk. Én szeretem, ha a káposzta ropogós marad. Úgy az igazi!:) Tejföllel tálaljuk.
Utolsó kommentek