Mindenféle paradicsomos ételért rajongok. Éppen ezért a ketchup nálunk a legjobban fogyó élelmiszer. Megkóstoltam hát párat, és ez alapján összeállítottam egy Top 5-öt. Természetesen recept is lesz a végén:)
Figyelem! Ez a SAJÁT ízlésem alapján készült! Természetesen elfogadom a véleményeiteket, de ezt tartsátok szem előtt.
Először is pár sor erről a népszerű szószról:
"Különféle ízesítőkkel elkészített paradicsomsűrítmény; asztali ételízesítő." /Forrás: Kislexikon/
Történetét ITT találjuk.
5.Kalocsai csípős ketchup
Édeskés, közepesen sűrű. Frászt kapok a folyós és színtelen szószoktól (mint pl. a Reál-os). A csípőssége miatt került fel a listára. Azok közül, amiket kóstoltam eddig, ez és egy másik (lejjebb) kerülhetett fel ide.
4. Univer ketchup
Magyar terméket a magyar hasba!:) A cég termékei mint tudjuk nagyon jók, népszerűségük azt hiszem pont attól ilyen nagy, mert a hazai igényekhez és ízléshez igazodnak.
3. Heinz ketchup
Világmárka, Henry J. Heinz és szomszédja, L. Clarence Noble 1869-ben alapította meg az amerikai Pittsburgh peremén a Heinz Noble Company-t.A vállalat sok változáson átesett az évek során. Ma a cég 5700-féle terméke, 6 kategóriában a világ 200 országában kapható. Enyhén édes, de ami a listára feltette az a sűrűsége.
2. Globus csípős ketchup
A csípőssége mellet a paradicsom íz is kiválóan érezhető. És ettől kiemelkedő.
1.Globus nápolyi ketchup
Még a legolcsóbb mirelitből is valami éttermi fogást csinál:) Nem akarok ömlengeni, de tényleg kiváló. A múltkor például annyira későn végeztem, hogy csak egy mirelit pizzáért volt időm beugrani a boltba (Szoktam magam is készíteni tésztát,lefagyasztom, munkába menet előtt kiteszem, este készülhet is a házi pizza, de most még az sem volt:-/). Amit a szalámival művelt, az felér egy orgazmussal:D Ha otthon sütünk pizzát, ez szószként is isteni. Csak felkenjük a magunk gyúrta tésztára, rá ez a szósz és amit csak akarunk feltét.
Egy másik Globus terméket is ki fogok próbálni valamikor. Annyira kíváncsivá tett, hogy külön bejegyzést szánok neki. Ez pedig nem más, mint a Globus Bajor Hagymás ketchup. Ha csak kimondom összefut a nyál a számban!:)
/Képek: Google/
És a beígért recept!
Ketchup házilag
Hozzávalók (kb. 1,5 literhez):
- 1,5 kg paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 db őszibarack (több is lehet, attól függően, hogy ki mennyire szereti édeskésen)
- 2 nagy gerezd fokagyma
- 2 dl narancslé
- só, bors, oregano, bazsalikom
- 1 púpozott ek házi őrölt paprika
- 3 ek (bor)ecet ( de ez is mehet bele ízlés szerint, ezzel szabályozzuk a savanyúságát)
- 3 db babérlevél
- 2 ek mustár
- Ha csípőset szeretnénk, akkor őrölt vagy friss chilit főzzünk bele!Vagy a pirospaprika legyen csípős;)
- 2 ek oliva olaj
Elkészítés:
A paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk, és meghámozzuk. Ezután felkockázzuk. Lesózva félretesszük egy edényben. A vöröshagymát felkockázzuk, majd az olajon megpároljuk. Rászórjuk a paprikát, majd rádobjuk a paradicsomot. Jöhet rá a narancslé. Amikor felforrt, a megtisztított és felkockázott barack valamint fokhagyma kerül bele. Ha ismét felforrt, jöhet bele a többi hozzávaló. Innentől már csak hagyni kell közepes lángon, hogy összefőljön. Körülbelül 1 óra alatt készül el. Közben nézzünk rá, és amikor sűrűbb, kevergessük gyakrabban.
Ekkor kivesszük belőle a babérleveleket és átpasszírozzuk, vagy leturmixol. Kinek melyik szimpatikusabb. Sűrűségét vízzel szabályozhatjuk. Így szép sima mártást kapunk. Ki lehet hagyni ezt a műveletet, ha elég türelmesek vagyunk hozzá. Ilyenkor adjunk hozzá 1 dl hideg vizet és addig főzzük, míg minden elem össze nem vegyül benne.
Utolsó kommentek