Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg friss paradicsom vagy hámozott paradicsomkonzerv, ebben az esetben egy friss paradicsomra is szükségünk van
- 1 ek étolaj
- 1 ek liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 2 erőleveskocka
- 1 ek cukor, só, bors
A habgaluskához:
- 2 tojásfehérje
- 1/2 ek cukor
- 1 ek ( kb. 3 cl) vodka
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, fokhagymaprésen áttörjük. A bazsalikomot megmossuk, csokorba kötjük. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, húsát feldaraboljuk. Egy paradicsomot kimagozunk, a húsát kockára vágjuk, őrölt borssal meghintjük, tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
A vöröshagymát az olajban megizzasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, felöntjük 6 dl vízzel, beletesszük a paradicsomot, a bazsalikomot és a leveskockát. Sóval, cukorral, borssal ízesítjük, felforraljuk. Az olajon megpirítjuk a lisztet, azaz világos rántást készítünk, folyamatos keverés közben felhabzásig melegítjük. A rántással besűrítjük a levest. Néhány percig tovább forraljuk, ha szükséges, utána ízesítjük. A bazsalikomot kivesszük, majd a levest botmixerrel pürésítjük, leszűrjük. Vízfürdőben szobahőmérsékletűre, majd hűtőszekrényben 6-8 C-ra hűtjük. A tojások fehérjét és a sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval és a vodkával félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Forrásban lévő enyhén sós vízben, két kanál segítségével galuskákat szaggatunk, megfőzzük. Előhűtött csészékbe vagy tányérokba elosztjuk a kockára vágott paradicsomot, rámerjük a hideg levest, a tetejére helyezzük a vodkás habgaluskát.
Utolsó kommentek