"[paelja] ‘spanyol eledel, kagylóval, rákkal, hússal dúsított zöldséges rizs’.
Spanyol szó, a padilla (‘tál, csésze’) nyelvjárási alakváltozata, a latin patella (‘áldozati tálca’) folytatója." / Forrás /
Hozzávalók (4 főre):
- 30 dkg sertéslapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 csomag petrezselyemzöld
- mexikói fűszerkeverék
- 1 konzerv kukorica
- kaliforniai paprika: több színben, akkor még szemet gyönyörködtetőbb lesz az étel
- 3 csomag gyors rizs
- só, bors, 2 ek olaj, víz
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- fél kocka erőleves kocka
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítom és félholdra felszelem. A paprikákat és a húst felkockázom, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát felaprítom vágom. Egy edényben olajat hevítek, majd a hagymákat rádobom. Megsózom és kb 1 percig párolom. Ezután jön a hús. Amikor kifehéredett, rádobom a paprikákat és a fokhagymát. Jöhet rá a rizs és először 3 dl víz. Megfűszerezzük, majd fedő alatt pároljuk. Időnként megkeverjük és ahogy a rizs felveszi a vizet, 1-1 decivel pótoljuk. 10-15 perc elteltével tesszük bele a kukoricát, a leveskockát és a petrezselyemzöldet. További 5 percig pároljuk fedő alatt, majd jöhet a kóstolás. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk csípősre teszünk még bele mexikói fűszert. Amint a rizs megpuhult, tálalhatjuk is a maradék friss petrezselyemmel megszúrva. Lime vagy citromlével még ízletesebbé tehetjük.
Tipp: Fekete babot is tehetünk bele. És tenger gyümölcseiből, halból, csirkéből is nagyon finom.
Utolsó kommentek