Gyermekkorom legélénkebb emlékei a disznóvágások. Apám pálinkás pohárral a kezében, mi, gyerekek is cseppentettünk az üdítőnkbe néha-néha. Nálunk ezek nagyobb családi eseményeknek számítottak, mint például a Karácsony. De azon kívül, hogy lehúzzuk, ízleljük-e valójában a nedüt?! Használjuk-e a gasztronómia ízkavalkádjában ezt a magyar különlegességet? Sorozatom ehhez ad segítséget. Első körben 5 pálinkás étel lesz terítéken.
Kecskeméti barackleves hidegen
Hozzávalók:
- 3 dl rostos baracklé
- 2 dl friss narancslé
- 1 dl tejszín
- 1 csomag hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor
- 30 dkg barack
- citromlé
- fél dl barackpálinka
Elkészítés:
A baracklevet a narancslével öntsük egy levesestálba. Csorgassuk bele a tejszínt , szórjuk bele apránként a pudingport, és habverővel keverjük simára, hűtsjük be.
A barackot vágjuk apró kockákra, locsoljuk meg citromlével és pálinkával, majd azt is tegyük hidegre.
Tálalás elött az ízesített barackot keverjük a levesbe. Csészébe vagy koktélos poharakba merve citromfűlevelekkel díszítve kínáljuk.
Cseresznyés palacsinta részegen
Hozzávalók (20 db palacsintához):
- palacsintatészta
- 50 dkg cseresznye
- 1 mokkáskanál õrölt fahéj
- 2-3 ek porcukor
-2 evõkanál cseresznyepálinka
Elkészítés:
A cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük és kimagozzuk. Kissé kinyomkodva a fahéjjal együtt belekeverjük a palacsintatésztába és kicsi palacsintákat sütünk belõle. A kisült tésztát porcukorral megszórjuk, megöntözzük néhány csepp pálinkával és félbehajtva azonnal kínáljuk.
Gyümölcsös felhők
Hozzávalók ( kb. 1 tepsihez):
- 6 dkg vaj
-2 csipet só
- 15 dkg liszt
- 5 tojás
- 50 dkg vegyes gyümölcs
- 6 fehér zselatinlap
- 2 ek málnapálinka
- 50 dkg habtejszín
- 2 ek cukor
- 1 kiskanál vanília aroma
- 1 tasak habfixáló
- porcukor a beszóráshoz
Elkészítés:
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Előmelegítjük a sütőt. Felforralunk 2,5 dl vizet a sóval és vajjal. A lisztet beleszórjuk, és addig keverjük, amíg a massza összeáll, és elválik a lábas aljától. Levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
A tésztát a tepsibe simítjuk, benedvesítjük, és 10-12 percig sütjük. (Közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.) A kisült tortalapot kivesszük, és kihűtjük. A tésztalapot három 8x40 centis csíkra vágjuk. A tésztamaradékot szétmorzsoljuk.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 3 evőkanálnyi gyümölcslevet a málnapálinkával felforrósítunk, és feloldjuk benne a zselatint. A gyümölcsökhöz keverjük, behűtjük.
A tejszínből a cukorral, a vaníliával és a habfixálóval kemény habot verünk. 2 tésztacsíkot megkenünk a gyümölcskeverékkel és a tejszínhabbal, és egymásra tesszük őket. A harmadik csíkot 4 cm vastag szeletekre vágjuk és a tortára tesszük. Az oldalait bekenjük tejszínhabbal, rátapasztjuk a tésztamorzsát és a tetejét megszórjuk porcukorral.
Bajor csokis körtetorta:
Hozzávalók:
- 2 hámozott, kockára vágott körte
- 2 dl fahéjas cukorszirup
- fél vaniliarúd
- 5 zselatinlap
- 3 dl tej
- 4 tojássárgája
- 7,5 dkg cukor
- 1,5 kávéskanál vaníliaaroma
- 1,5 dl körtepálinka
- 1 vékony piskótalap
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál kakaó
- csokoládéreszelék
Elkészítés:
Vastag falú lábasban a cukorszirupban, a kettévágott vaníliarúddal együtt, 10 percig főzzük a körtéket. A levükben hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe tesszük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassanként hozzáöntjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A kinyomkodott zselatint a krémhez keverjük, majd a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, közben időnként megkeverjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a krém kihűlt, beletesszük a körtéket, az alkoholt, majd jól beleforgatjuk a tejszínt is. A krémet olajjal kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, majd a piskótával betakarjuk. Hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd az olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. A csokit langyosra hűtjük, majd a krémre öntjük úgy, hogy mindenütt jól befedje. Tálalásig hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk.
Sajtfondü:
Hozzávalók:
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 30 dkg durvára reszelt ementáli sajt
- 3-3 1/2 dl félszáraz fehérbor
- ízlés szerint só és törött fekete bors
- 2 cl cseresznyepálinka
- 1 teáskanál búza- vagy burgonyakeményítõ
Elkészítés:
Vastag fenekű, magasabb falú serpenyõ belsõ oldalát alaposan bedörzsöljük a megtisztított fokhagymával, majd beleszórjuk a reszelt sajtot. Ráöntjük a bort. Folyamatosan kevergetve, kis lángon felolvasztjuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A cseresznyepálinkában simára keverjük a keményítõt, és beleöntjük a lassan rotyogó sajtba, közben gyorsan és folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. A tûzrõl levéve áttesszük egy elektromos melegítõlapra vagy spirituszláng fölé. Már nem szabad erõsen forrnia, elég, ha csak a forráspontot éri el.
Hosszú fondüvillájára ki-ki kenyérkockákat, főtt húst, stb... szúr, és a meleg, folyékony sajtba mártogatja.
Utolsó kommentek