Mivel ma Nagypéntek van, hús nélküli receptet olvashattok. minden kedves olvasómnak (és nem olvasómnak is:D) Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok! Recept a hajtás után!
Természetesen a burek készíthető hússal is. A rétestészta készítése a profiknak való. Kétszer vállalkoztam rá életemben. Had ne mondjam, hogy röhögés és csalódottság elegye lett a vége.
Így hát lehetőségünk adódik vagy kész rétestésztából vagy leveles tésztából elkészíteni. Leveles tésztából készítve formára is vághatjuk, míg rétes tésztával inkább rudat vagy tortaformát töltsünk meg vele. Éppen ezért csak töltelék recepteket írok le, ma hús nélkülieket.
Burgonyás-gombás burek
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 6 közepes fej gomba (tetszés szerint választható fajta)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3-4 közepes főtt burgonya
- édes nemes és csípős pirospaprika
- só, bors, kurkuma
- 1 / 4 tk. csípős paprika pehely, opcionális
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra és az olaj felén pirítsuk meg. Szedjük ki egy edénybe, majd a megtisztított és felszeletelt gombát is szép barnára pirítsuk. Jöhet rá a fokhagyma és vissza a vöröshagyma. Törjük össze vagy reszeljük le a főtt burgonyát, adjuk hozzá a gombás keveréket és a fűszereket. Töltsük a tésztába, kenjük meg a tojással (ízlés szerint szezámmaggal is meghinthetjük), majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg.
Fetasajtos burek
Hozzávalók:
- só, bors,
- fél kiló feta sajt
- fekete vagy zöld olivabogyó
- 1 kk metélőhagyma vagy oregano (ízlés dolga)
- 2 felvert tojás
Elkészítés:
Az olivabogyó(ka)t karikázzuk fel, majd jól dolgozzuk el a sajtban a fűszerekkel és az egyik felvert tojással együtt. Töltsük a tésztába és a másik tojással kenjük meg a tészta tetejét. Erre is szórhatunk szezámmagot.
Utolsó kommentek