Hozzávalók (4 személyre):
- 1 jól megtermett liba :)
- só, bors, fokhagyma, majoránna, Vegeta
- libazsír (én hájból sütöttem ki)
A hagymához:
- 1 kg vöröshagyma
- 1 ek cukor
- 1 mk só
- bors
1 ek vaj
Köret:
- 2 kg burgonya
- só
Elkészítés:
Előző este a libát átnézzük, ha kell tokozzuk. A hájat kisütöttem. Ha kész zsírt veszünk, akkor melegítsünk fel belőle 1-2 evőkanálnyit. Ebbe tesszük a fűszereket, belenyomjuk a fokhagymát és állni hagyjuk 1-2 órát. Újra melegítsük fel, majd dörzsöljük be vele a libát. Tegyük egy magas falú tepsibe, fedjük le és hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakát. 180 fokos sütőben (hőlégkeverésesben 160 fokon) süssük fedetlenül és időnként locsolgassuk a kisült zsírjával. A burgonyával nincs sok dolgunk: hámozzuk, karikázzuk, libazsírt teszünk a tepsi aljára és 200 fokon (hőlégkeverésesben 180 fokon) megsütjük. Végül sózzuk. A hagymát félholdra szeljük, majd egy nagy serpenyőben megsütjük a vaj felén. Ne tegyünk rá semmit, amíg nem barnul meg. Ezután jöhet a só, bors, cukor végül a vaj másik fele. Addig pirítjuk, ameddig szép barnára nem pirul a cukor.
A tányérra halmozva tálaljuk. Főtt rizst is kínálhatunk hozzá.
Utolsó kommentek